Skip to main content
x

«24 ΩΡΕΣ» στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος με εικόνες που κόβουν την ανάσα…

 

Οι «24 ΩΡΕΣ» επιστρέφουν στο Άγιον Όρος και παρουσιάζουν ένα σπουδαίο αφιέρωμα σε μια Μονή που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο! Η θέα της και μόνο «κόβει» την ανάσα και δεν είναι άλλη από την Ιερά Μονή Σίµωνος Πέτρας. Εντυπωσιακά πλάνα, μαρτυρίες και πρόσωπα γαλήνια αποκαλύπτουν τι είναι αυτό που κάνει τη Μονή να είναι τόσο αγαπητή από τους μοναχούς, αλλά και τους επισκέπτες-προσκυνητές…

 

Το Σάββατο 6 Μαΐου στις 18:45 ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου κάνει μια περιδιάβαση στα μονοπάτια της ιστορίας της Σιμωνόπετρας και φέρνει στο φως τα «μυστικά» της, τη μοναδικότητά της, αλλά και τη σημερινή της «ταυτότητα». 

 

Στέκεται αγέρωχη σε ύψος 330 µέτρων και βρίσκεται κτισμένη επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο. Πρόκειται για ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα, καθώς αποτελεί ένα επταώροφο πυργωτό κτίριο. Το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και γιορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου. Αρχικά, η Μονή έφερε το όνομα «Νέα Βηθλεέμ».

 

Σύμφωνα με την παράδοση ο Όσιος Σίμωνας, ενώ ασκήτευε σε ένα σπήλαιο την περίοδο των Χριστουγέννων, είδε το άστρο της Βηθλεέμ, αλλά και τη «σκηνή» της Γέννησης του Χριστού. Τότε η Παναγία τού είπε: «Σίμων, εκεί όπου βλέπεις το αστέρι, θέλω να κτίσεις τη νέα Βηθλεέμ για να σωθούν και άλλες ψυχές μαζί σου».

 

Η Μονή στο πέρασμα των αιώνων καταστράφηκε από πυρκαγιές, αλλά τελικά κατάφερε να αποτελεί ένα «ανεξήγητο» φαινόμενο της μηχανικής. Στο σκευοφυλάκιο υπάρχει φυλαγμένος ένας θησαυρός έργων τέχνης, ενώ το Μοναστήρι «κρύβει» και μια σπουδαία βιβλιοθήκη. Όµως, το πιο σπουδαίο κειµήλιο της Σιµωνόπετρας είναι το αριστερό άφθαρτο χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, το οποίο διατηρείται ακέραιο εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια. 

 

Σε σκηνοθεσία Γιώργου Νταούλη, μην χάσετε ένα ακόμα ιδιαίτερο επεισόδιο στο Άγιον Όρος, όπου πνευματικές μορφές μοναχών καταθέτουν τις προσωπικές τους ιστορίες και ξεναγούν τους τηλεθεατές του ALPHA Κύπρου στους εντυπωσιακούς χώρους της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
19/04/2024 10:55
Τι περιέγραψε ότι συνέβη στη βάφτισή του - Τον βάφτισε ο Άγιος Τσαλίκης
Ψυχαγωγία
19/04/2024 10:50
Φανερά ενοχλημένη για τον πανευρωπαϊκό έλεγχο που θα γίνει σε 20 Έλληνες Influencer
Ψυχαγωγία
18/04/2024 15:26
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο X