Skip to main content
x

«24 ΩΡΕΣ» με τον μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη να «ζωντανεύει» στον ALPHA

 

Ένα μνημειώδες επεισόδιο αφιερωμένο στον Στέλιο Κυριακίδη, τον μεγάλο μαραθωνοδρόμο, παρουσιάζει η εκπομπή-ντοκιμαντέρ «24 ΩΡΕΣ»! Είναι ο άνθρωπος που πέτυχε το ακατόρθωτο, κερδίζοντας το 1946 τον πιο διάσημο Μαραθώνιο στον κόσμο, αυτόν της Βοστώνης στις ΗΠΑ.  Η ιστορία της ζωής του; Συγκλονιστική. Διδάσκει μέχρι και σήμερα, ειδικά σε μια εποχή όπου αναζητούνται πρότυπα… 

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 18:45, στον ALPHA Κύπρου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου «συναντά» έναν Παγκόσμιο Κύπριο! Συζητά, μεταξύ άλλων, με τον γιο του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη, ο οποίος πέραν από το έπος της Βοστώνης φέρνει στο φως και άγνωστες πτυχές της ζωής αυτού του μεγάλου και φιλάνθρωπου Κύπριου.  

Πλούσιο αρχειακό υλικό που ζωντανεύει ξανά, μαρτυρίες που συγκινούν και περιδιαβάσεις στους τόπους όπου έζησε ο Στέλιος Κυριακίδης, συνθέτουν ένα επεισόδιο που θα συζητηθεί.  

Γεννήθηκε στο χωριό Στατός, στην επαρχία Πάφου, και στα 14 του έφυγε από το σπίτι για τη Λεμεσό με σκοπό να βρει δουλειά και να βοηθήσει τη φτωχή αγροτική οικογένειά του. Στη Λεμεσό γνωρίζει τον Βρετανό γιατρό Τσέβερντον, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο Κυριακίδης έχει χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, γεγονός που ευνοούσε να γίνει αθλητής μεγάλων αποστάσεων.  Αφού σαρώνει τους παγκύπριους αγώνες βρίσκει στον δρόμο του τον μεγάλο προπονητή Όττο Σίμιτσεκ και μετακομίζει στην Ελλάδα όπου και πάλι ξεκινά μια σπουδαία καριέρα, αλλά μέσω συμπληγάδων... 

Το 1938 μεταβαίνει στις ΗΠΑ για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, αλλά δεν καταφέρνει να τερματίσει λόγω ενός λάθους που του προκάλεσε τραυματισμό. Συμμετείχε ενεργά στην αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής και μετά τον πόλεμο επέστρεψε στη Βοστώνη.

Μέσα από ένα πλάνο που ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή του, ο Κυριακίδης κερδίζει και  διασχίζοντας τη γραμμή του τερματισμού φωνάζει «Για την Ελλάδα».  

Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από όλη τη χώρα πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με τον Κυριακίδη να αρνείται να μείνει στις ΗΠΑ για να γίνει επαγγελματίας αθλητής ή σταρ του κινηματογράφου.  

Σε σκηνοθεσία Λοΐζου Μαρκίδη, μην χάσετε τις μαρτυρίες και τα σπάνια ντοκουμέντα που έρχονται στις «24 ΩΡΕΣ», αποκλειστικά και μόνο για τους τηλεθεατές του ALPHA Kύπρου!

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
26/04/2024 14:34
Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης αναλυτικά
Ψυχαγωγία
26/04/2024 10:35
Ο επίσημος λογαριασμός του θεσμού ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter
Ψυχαγωγία
26/04/2024 12:13
Οι κοινές εικόνες που τους "πρόδωσαν"