Skip to main content
x

Ξετυλίγεται η ιστορία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά

 

Η ιστορία της εικόνας της Παναγιάς Σουμελά, το ιερότερο κειμήλιο του Ποντιακού Ελληνισμού και από τα μεγαλύτερα του Χριστιανισμού, ξεδιπλώνεται στις 24 ΩΡΕΣ αυτό το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 18.45, από τον Alpha Κύπρου.

 

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και η ομάδα του, συνεχίζουν το αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό και "ταξιδεύουν" στο όρος Βέρμιο, όπου βρίσκεται η Ιερή εικόνα η οποία "ξεριζώθηκε" από τη φυσική της έδρα που ήταν η Μονή Παναγιάς Σουμελά στην Τραπεζούντα. Φεύγοντας κατά την γενοκτονία από τις πατρογονικές τους εστίες, οι Μοναχοί έκρυψαν την εικόνα και κατάφεραν μετά από κάποια χρόνια να την βρουν και να την μεταφέρουν στην Ελλάδα, μετά και από παρέμβαση της διπλωματίας. Μια εικόνα η οποία αποτελεί μία από τις τρεις που δημιούργησε ο Απόστολος Λουκάς.

 

Οι 24 ΩΡΕΣ, παράλληλα, μας παρουσιάζουν τις προσπάθειες των Ποντίων να ενσωματωθούν και να καταξιωθούν στον Ελλαδικό χώρο, κάτι που τελικά κατάφεραν με δύσκολο τρόπο. Στην εκπομπή θα δούμε, επίσης, και την μεγαλοψυχία των Ποντίων την περίοδο της τουρκικής εισβολής και μετέπειτα όταν στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες της Κύπρου, αφού και οι ίδιοι ήταν παθόντες και ήξεραν τι θα πει προσφυγιά. 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
28/04/2024 12:34
Η ενόχληση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και η απάντηση της Μαίρης Συνατσάκη
Ψυχαγωγία
27/04/2024 12:52
Τις εντυπώσεις «κλέβει» η δημιουργία του Στέλιου Κουδουνάρη
Ψυχαγωγία
27/04/2024 10:55
Έχουν περάσει τέσσερεις μήνες από τότε που ο βασιλιάς απέχει από τα καθήκοντά του
Ψυχαγωγία
27/04/2024 11:56
Ποια είναι η κούκλα influencer που φαίνεται να έχει "κλέψει" την καρδιά του Βασάλου;