Skip to main content
x

Οι συγκλονιστικές ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών του 1974 στην Ελλάδα

 

Τις άγνωστες, αλλά συγκλονιστικές ιστορίες προσφυγόπουλων από το 1974, μας παρουσιάζουν οι 24 ΩΡΕΣ αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, στις 18:45. 

Γεγονότα και ιστορίες που αφορούν χιλιάδες παιδιά, που έφυγαν από την Κύπρο ασυνόδευτα εκείνες τις μαύρες μέρες και κατέληξαν σε ανάδοχες οικογένειες και ορφανοτροφεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Παιδιά του τότε, μεσήλικες του σήμερα, καταθέτουν στον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου τις μαρτυρίες τους από εκείνο το ταξίδι που τους καθόρισε την μετέπειτα ζωή τους. Κάποια που "υιοθετήθηκαν" και άλλα που ζούσαν ως ορφανά ενώ είχαν γονείς... 

Οι σκηνές αρχαίας τραγωδίας που εκτυλίσσονταν στο λιμάνι Λεμεσού, όταν οι μάνες αποχωρίζονταν τα παιδιά τους αλλά και εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στην εισβολή και ταξίδευαν στο άγνωστο. 

Στην πλειοψηφία τους, αναπολούν τις στιγμές που βρέθηκαν σε νέες οικογένειες, με τις οποίες διατηρούν μέχρι σήμερα στενούς δεσμούς και δεν ξεχνούν όσα τους προσέφεραν. Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά, τα οποία βρέθηκαν σε ορφανοτροφεία όπου τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα, αφού το κουδούνι και τα πρέπει καθόριζαν την καθημερινότητα τους.  

Στο φως έρχεται και η προσωπική ιστορία της Παναγιώτας, μιας 10χρονης προσφυγπούλας που έφυγε από τη ζωή εκείνες τις μέρες. 

Το κύριο βάρος της εκπομπής πέφτει σε όσα έζησαν τα παιδιά της Κύπρου στον Νομό Ηλείας όπου και μεταφέρθηκε ένας μεγάλος όγκος παιδιών. Γιατί η πρόσβαση στους φακέλους της μαζικής αποστολής παιδιών στην Ελλάδα είναι απαγορευμένη και γιατί κάποιοι εικάζουν ότι υπήρχε σχέδιο δημιουργίας της...Νέας Κύπρου; 

 

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
26/04/2024 14:34
Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης αναλυτικά
Ψυχαγωγία
26/04/2024 10:35
Ο επίσημος λογαριασμός του θεσμού ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter
Ψυχαγωγία
26/04/2024 12:13
Οι κοινές εικόνες που τους "πρόδωσαν"