Skip to main content
x

Οι «24 ΩΡΕΣ» ρίχνουν φως στο αρχαίο ναυάγιο της Κερύνειας…

 

Οι «φωνές» από το παρελθόν δεν λένε να σωπάσουν. Ηχούν σαν σειρήνες. Το «μυστήριο» μεγαλώνει, γι’ αυτό η εκπομπή-ντοκιμαντέρ «24 ΩΡΕΣ» επιστρέφει με ένα μεγάλο αφιέρωμα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της Κύπρου και ολόκληρου του Ελληνισμού.  Πρωταγωνιστές… οι μνήμες, τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες στην καρδιά της Κερύνειας.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 18:45 ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου φέρνει στον ALPHA Κύπρου μία συγκλονιστική ανακάλυψη που τάραξε τα νερά και συγκέντρωσε βλέμματα σε παγκόσμια βάση. Σπάνιες εικόνες από το παρελθόν και αποστολή στην Κερύνεια συνθέτουν ένα επεισόδιο γεμάτο ιστορία και συναισθήματα. 

Ο λόγος για το καράβι της Κερύνειας, το οποίο ανακάλυψε στον βυθό ο Ανδρέας Καριόλου, το 1965, και έκτοτε γράφτηκε στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.  Πρόκειται για ένα πολύ καλάδιατηρημένο αρχαίο ναυάγιο, η «ηλικία» του οποίου φτάνει στο 389 π.Χ. και την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. 

54 αρχαιολόγοι, δύτες και άλλοι επιστήμονες δούλευαν ακατάπαυστα για να το ανελκύσουν, να το επανασυναρμολογήσουν και να το τοποθετήσουν μαζί με το άθικτο πλήρες φορτίο του στο κάστρο της Κερύνειας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα εγκλωβισμένο. 

Οι «24 ΩΡΕΣ» ζωντανεύουν ξανά εκείνες τις εποχές και καταλήγουν στο σήμερα, παρόλο που η σημερινή εποχή δεν είναι αντάξια της ιστορίας του καραβιού, καθώς και των θρυλικών ομοιωμάτων του: «ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΙΙ» και «ΚΕΡΥΝΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». 

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου συναντά, μεταξύ άλλων, τον Γλαύκο Καριόλου, δηλαδή τον γιο του δύτη Ανδρέα Καριόλου που ανακάλυψε το αρχαίο καράβι. Ο ίδιος μαζί με άλλα μέλη του πληρώματος των δύο ομοιωμάτων κάνουν αναφορά στην εποχή όπου έγινε η ανακάλυψη, στα χρόνια που ακολούθησαν και τις μεγάλες στιγμές που έζησαν.

Δεκαετίες ολόκληρες το Κράτος «εκμεταλλεύτηκε» το καράβι της Κερύνειας ως σύμβολο - επιστροφής, αλλά και διαφώτισης για το κυπριακό πρόβλημα. Απεικονιζόμενο σε χαρτονομίσματα, σε κέρματα, ως λογότυπο Οργανισμών και ως δώρο σε ξένους πολιτικούς ηγέτες, αυτό το σύμβολο κατέληξε σ’ ένανδυσβάστακτο αγώνα μερικών ανθρώπων που παλεύουν μόνοι τους να διατηρήσουν το «ΚΕΡΥΝΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ζωντανό. 

Σε σκηνοθεσία Λοΐζου Μαρκίδη, μην χάσετε ένα επεισόδιο με κραυγές αγωνίας από ανθρώπους που πλέον δεν έχουν τις σωματικές, τις ψυχικές και τις οικονομικές δυνάμεις να συντηρούν αυτό το σκάφος.

Newsfeed Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
27/04/2024 10:11
Το ζευγάρι ανακοίνωσε χθες τον χωρισμό του μετά από 10 χρόνια σχέσης και 6 χρόνια γάμου
Ψυχαγωγία
26/04/2024 17:25
Η ανακοίνωση του ζευγαριού για τη λύση του γάμου τους.
Ψυχαγωγία
26/04/2024 14:34
Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης αναλυτικά
Ψυχαγωγία
26/04/2024 10:35
Ο επίσημος λογαριασμός του θεσμού ανάρτησε ένα βίντεο στο Twitter